Het bruine goud

Waarom zijn Cubaanse sigaren zo gewild?

Al denkend aan de Cubaanse sigaar loopt het water je al in de mond. Het moment van aankoop tot het roken is al een genot. En de geur alleen al brengt je terug naar de mooiste herinneringen. Een mooie Cohiba onder de palmbomen tijdens de vakantie, een Montecristo die je samen met een vriend en een goed glas whisky hebt genuttigd of een Partagas tijdens een zwoele zomeravond op het terras. Maar wat maakt die Cubaanse sigaar nou zo speciaal? Iedereen over de hele wereld koopt het massaal. Dus waarom geven we voorkeur aan de sigaren van het land van Fidel en Raul Castro in plaats van de andere Zuid-Amerikaanse longfillers?  

Sigaar rokers zijn fijnproevers

Elke sigaar heeft zijn eigen smaak. De beleving van je smaakpapillen wordt bepaald door de one and only master blender. Elk sigarenmerk heeft er één. Deze ware sigaren-kunstenaar heeft zijn eigen smaakpalet en creëert met het binnengoed, omblad en dekblad een waar kunstwerk.

Maar wat is het echte unieke ingrediënt? Iets wat je nergens anders kan verkrijgen. En waardoor de echte fijnproever bereid is de hoofdprijs te betalen voor die heerlijke Cubaanse sigaar. Aarde. Net als bij wijn bepaalt de bodem van het eiland de unieke smaak van de longfiller sigaar. Waarbij het Pinar del Rio gebied de kroon spant als het gaat om de juiste condities en mineralen. Want alleen in dat gebied wordt de tabak gekweekt voor de Cohiba Behike. Dan weet je het wel..   

Het unieke longfiller proces

Het proces begint als een zaadje en eindigt bij de schoot van de cubaanse vrouw. Don’t let your mind go wild. We hebben het over een andere soort passie. De passie voor het bruine goud!

De reden waarom de Cubaanse sigaar zo gewild is, is natuurlijk de expertise en liefde die in het product wordt gestopt. De zaadjes worden geselecteerd en bestudeerd voor de beste kwaliteit. Het groeiproces van de plant is een proces van geduld. Heeft een tabaksblad niet de juiste kleur, nerven of textuur gaat het op de weggooistapel. En elke longfiller wordt met de hand gerold onder het genot van swingende muziek. Deze passie verdiend niks anders dan het brandende verlangen van de sigarenliefhebber.

                      “A Havana Cigar is to the art of smoking what a great wine is to the art of drinking”.

                      Alan Senderens

Vraag en aanbod

Je kent het verhaal wel: meer vraag en hetzelfde aanbod, dan ontstaat er een tekort. Ze blijven produceren op het eiland maar kunnen het proces niet versnellen. En aangezien China ook dit heerlijke rookwaar heeft ontdekt, moet het onder meer mensen verdeeld worden. Dus zie je een pareltje liggen in de humidor, grijp dan je kans. Je moet misschien iets dieper in de buidel tasten. Maar de master blender, de aarde en de schoot van de vrouw: kortom liefde. Is het helemaal waard.